L-Sitrulin Nedir? L-Sitrulin Ne İşe Yarar?

L-Sitrulin Nedir? L-Sitrulin Ne İşe Yarar? -

L-Sitrulin Nedir? L-Sitrulin Ne İşe Yarar?

 

Sitrülin, karpuzda yoğun miktarda bulunan bir amino asittir (1). Sitrülinin vücutta önemli görevleri bulunur. Fakat, bazı diğer amino asitlerin aksine protein yapımında görev almaz (2). Sitrülin, vücudun zararlı bileşiklerden arınması süreçlerinde üre döngüsünde kritik rol oynar. Spesifik olarak, üre döngüsü amonyağı vücuttan uzaklaştırılma sürecidir. Bu döngünün son ürünü, vücudun idrarla uzaklaştırdığı üredir. Dahası, sitrülin kan damarlarının genişletmesine yardımcı olabilir ve kas oluşumu için önemli görevler üstlenebilir (3,4).

Sitrülin amino asidinin vücutta birkaç önemli etki alanı vardır. Bu noktada en dikkat çekici olan yanı kan damarlarında vazodilatasyonu (genişleme) arttırmasıdır. Vazodilatasyon, arterlerin veya damarların genişlemesini ifade eder. Kabaca, daha düşük kan basıncı ve artan kan akışı ile ilişkilidir (5). Sitrülin tüketildikten sonra, bir bölümü arjinin adı verilen başka bir amino aside dönüştürülür. Arjinin, kan damarlarında bulunan düz kas hücrelerini gevşeterek kan damarlarının vazodilatasyonuna neden olan nitrik oksit adı verilen bir moleküle dönüştürülür (6). İlginç bir şekilde, sitrülin tüketmek vücuttaki arjinini, arjininin kendisini tüketmekten daha fazla artırabilir (4). Bu durumun fizyolojik nedeni, vücudun arjinin ve sitrülini işleme ve kullanma konusundaki farklılıklarıdır (2). Bu bağlamda, nitrik oksit ve kan akışındaki artış, sitrülinin egzersiz performansı üzerindeki yararlı etkileriyle ilgili süreçleri tanımlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, sitrülin doğrudan protein oluşturmak için kullanılan bir amino asit olmamasına rağmen, kas yapımında yer alan önemli bir sinyal yolağını uyararak protein sentezini de arttırabilir (2,7). Protein sentezi ve amino asit yıkımı üzerindeki etkileri sayesinde kas kütlesinin korunmasına veya artmasına katkı sağlayabilir. En fazla sitrülin içeren gıdalar aşağıdaki gibidir (7,8,9):

  • Karpuz

  • Balkabağı

  • Salatalık

  • Acı kavun

  • Su kabakları

 

Sitrülin takviyelerinin etkinliğini inceleyen bilimsel araştırmalarda farklı popülasyonlarda etkili olduğuna dair kanıtlar sunulmuştur. Bu araştırmalarda elde edilen kanıtlar aşağıdaki gibidir:

  • Kan akışı regülasyonu (10,11,12,13)

  • Kan basıncının düzenlenmesi (14,15,16)

  • Büyüme hormonu stimülasyonu (17,18)

  • Dayanıklılık gelişimi (19,20,21,22)

  • Kuvvet ve antrenman performans artışı (23,24)

Doz Miktarı:

  • 3-6 gr/gün L-Sitrülin (25,26)

 

Aynı zamanda, L-Sitrülin alımı artan fiziksel aktivite ve egzersiz düzeyi ile paralel şekilde artış gösterecektir. Bu nedenle, L-Sitrülin alımı diyette tüketilen besinlere ilave olarak gıda takviyeleri ile de yapılabilir. L-Sitrülin takviyelerini incelemek ve size en uygun L-Sitrülin içeriğini satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

 

 

Prof.Dr. M.Emin KAFKAS

Hardline Academy Başkanı