UZMANINA SOR

İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başladı. İtalya’da Messina Üniversitesi Hastanesi ve Hırvatistan’da Rijeka Üniversitesi Hastanesi’nde genel cerrahi ve İspanya’da Barcelona Vall D’hebron Üniversitesi Hastane’sinde ortopedi ve travmatoloji stajı yaptı.

1998’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Sonrasında Hacettepe Üniversitesi’nde spor hekimliği yüksek lisansı ve yine Hacettepe Üniversitesi’nde spor bilimleri ve teknolojisi-egzersiz fizyolojisi doktorasını tamamladı.

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sporcu Eğitim ve Sağlık Araştırma Merkezi’nde sorumlu hekim olarak görev aldı. Güreş, kadın basketbol, tekvando ve atletizm başta olmak üzere birçok branşta uluslararası organizasyonlarda A milli takım doktorluğu yaptı ve bu takımlarla birçok başarıya katkıda bulundu.

TC ve KKTC’de bir çok federasyonun antrenör eğitim ve gelişim seminerlerinde dersler verdi. 2008-2018 yılları arasında YDÜ BESYO Antrenör Eğitimi bölüm başkanlığı, 2011-2020 arasında YDÜ Tıp Fakültesi Spor Hekimliği anabilim dalı başkanlığı yaptı.

Halen YDÜ Spor Bilimleri Fakültesi dekan yardımcılığı, YDÜ Spor Bilimleri Fakültesi Senatörlüğü ve Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdürmektedir.

Prof. Dr. H. Ulaş Yavuz FIMS (International Federation of Sports Medicine), ECSS (European College of Sport Sciences), ACSM (American Colllege of Sports Medicine) Türkiye Spor Bilimleri Derneği ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Bilim ve Eğitim Kurulu üyesidir.
Hasan Ulaş Yavuz

Prof. Dr. Hasan Ulaş Yavuz

Sorular ve Cevaplar

Cevap: Anabolik androjenik steroidler kas gelişimi ve performans artırımı için dünyada en yaygın olarak suistimal edilen maddelerdendir. Bu amaçla steroid kullanımının sağlıklı, risksiz yada kabul edilebilir bir şekli YOKTUR. Bu grup ilaçların (tedavi amaçlarının dışında) kullanımı büyük risk taşır. Dışarıdan bakıldığında çok atletik ve sağlıklı görünse de bu kişilerin sistemik bir çok sağlık sorunu riski taşıdığı, başta kalp damar hastalıkları ve bazı tür kanserler olmak üzere bir çok yan etkiyi görme riskine sahip oldukları unutulmamalıdır. Bir çok birey kullanım sırasında testler yaptırmakta ve bu test sonuçlarının normal çıkması halinde bir sorun yaşamayacaklarına inanmaktadır. Çoğu zaman yan etkilerin ne zaman ve ne şekilde ortaya çıkabileceği kestirilemez.
YASAKLI MADDELERİN KAS VEYA PERFORMANS GELİŞİMİ AMAÇLI KULLANIMININ SAĞLIKLI, RİSKSİZ, DOKTOR VEYA LABORATUVAR KONTROLÜNDE KULLANIMI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.
Basitçe söylemek gerekirse HİÇ BİR ŞEKİLDE KULLANILMAMALIDIR…

Soru sormak için önce Üye girişi yapmalısınız.