UZMANINA SOR

İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başladı. İtalya’da Messina Üniversitesi Hastanesi ve Hırvatistan’da Rijeka Üniversitesi Hastanesi’nde genel cerrahi ve İspanya’da Barcelona Vall D’hebron Üniversitesi Hastane’sinde ortopedi ve travmatoloji stajı yaptı.

1998’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Sonrasında Hacettepe Üniversitesi’nde spor hekimliği yüksek lisansı ve yine Hacettepe Üniversitesi’nde spor bilimleri ve teknolojisi-egzersiz fizyolojisi doktorasını tamamladı.

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sporcu Eğitim ve Sağlık Araştırma Merkezi’nde sorumlu hekim olarak görev aldı. Güreş, kadın basketbol, tekvando ve atletizm başta olmak üzere birçok branşta uluslararası organizasyonlarda A milli takım doktorluğu yaptı ve bu takımlarla birçok başarıya katkıda bulundu.

TC ve KKTC’de bir çok federasyonun antrenör eğitim ve gelişim seminerlerinde dersler verdi. 2008-2018 yılları arasında YDÜ BESYO Antrenör Eğitimi bölüm başkanlığı, 2011-2020 arasında YDÜ Tıp Fakültesi Spor Hekimliği anabilim dalı başkanlığı yaptı.

Halen YDÜ Spor Bilimleri Fakültesi dekan yardımcılığı, YDÜ Spor Bilimleri Fakültesi Senatörlüğü ve Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdürmektedir.

Prof. Dr. H. Ulaş Yavuz FIMS (International Federation of Sports Medicine), ECSS (European College of Sport Sciences), ACSM (American Colllege of Sports Medicine) Türkiye Spor Bilimleri Derneği ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Bilim ve Eğitim Kurulu üyesidir.
Hasan Ulaş Yavuz

Prof. Dr. Hasan Ulaş Yavuz

Sorular ve Cevaplar

Cevap: Selamlar,
kas kütlesini arttırmak ve yağ miktarını azaltmaya destek olabilecek en temel ürün olarak whey3 matrix kullanılabilir. 3 farklı tip whey proteini, kreatin, vit B6 ve BCAA içeriği genel olarak ihtiyaç hissedebileceğiniz desteğin çoğunu sağlayacaktır. Diyetin kalori miktarını azaltmanın ve protein içeriğini arttırmanın kas kitlesini korurken vücut yağ yüzdesini azaltabildiği bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Günlük protein ihtiyacınızı 1.6-2.2 gr/kg vücut ağırlığı şeklinde ayarlayabilirsiniz. Buna göre günde 2 ölçek whey 3 matrix, protein ihtiyacını karşılamayacak, ekstra BCAA ve kreatin kullanımını da gerek kalmayacaktır.
Antrenmanlar ağırlaştıkça bunlara günde 3-6 gr beta alanın de eklenebilir.
Sağlık kontrolleri de ihmal edilmemelidir.
Sağlıkla kalın

Cevap: Selamlar,
kas kütlesini arttırmak ve yağ miktarını azaltmaya destek olabilecek en temel ürün olarak whey3 matrix kullanılabilir. 3 farklı tip whey proteini, kreatin, vit B6 ve BCAA içeriği genel olarak ihtiyaç hissedebileceğiniz desteğin çoğunu sağlayacaktır. Diyetin kalori miktarını azaltmanın ve protein içeriğini arttırmanın kas kitlesini korurken vücut yağ yüzdesini azaltabildiği bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Günlük protein ihtiyacınızı 1.6-2.2 gr/kg vücut ağırlığı şeklinde ayarlayabilirsiniz. Buna göre günde 2 ölçek whey 3 matrix, protein ihtiyacını karşılamayacak, ekstra BCAA ve kreatin kullanımını da gerek kalmayacaktır.
Antrenmanlar ağırlaştıkça bunlara günde 3-6 gr beta alanın de eklenebilir.
Sağlık kontrolleri de ihmal edilmemelidir.
Sağlıkla kalın

Cevap: Selamlar,
Yağ yakımının temel belirleyicisi beslenme ve antrenmandır. Yağ yakımına uygun antrenman yapıyorsanız L-karnitin bunu destekleyebilir. Kardiyovasküler sorununuz yoksa burner da kullanılabilir (Çarpıntı yada tansiyon da artış yaratabilir). Ancak unutmamanız gereken yağ yakımının temel şartı buna uygun antrenman yapmaktır. Diyetinizi de ayarlamadığınız sürece besin desteklerinden istediğiniz etkiyi görmeniz mümkün değildir.
Sağlıkla kalın

Cevap: Selamlar,
Kreatin yükleme ve idame dozları şeklinde önerilir.
5-7 gün 4 ayrı dozda 5'er gram
sonrasında günde 3-5 gram
Vücut ağırlığına göre doz ayarlanabilir.
2 ay kullanım sonrası 2-4 hafta ara da önerilmektedir.

Cevap: Mehmet Bey selamlar,
Kronik yorgunluğun bir çoğu tıbbi olmak üzere farklı nedenleri olabilir. Yaşınız, vücut yağ yüzdeniz (yada daha kolay bir veri olarak vücut kitle indeksiniz), beslenme ve dinlenme alışkanlıklarınız, sahip olduğunuz hastalık yada tıbbi sorunlar, psikolojik etkenler vb gibi bir çok neden olabilir.
Bunlarla ilgili bilgi verebilirseniz daha detaylı yardımcı olabilirim. Kronik yorgunluğunuzun nedeninin tıbbi bir sorun olup olmadığını anlamadan egzersiz veya destek takviyesi vermek uygun olmayacaktır.
Sağlıkla kalın

Cevap: Kuvvet antrenmanlarında performans üzerinde etkili olduğu gösterilen ve üzerinde fikir birliği olan farklı ürünler vardır.
Protein tozları artık sporcu besini olarak kabul edilmektedir. yeterli protein alımı performansı anlamlı şekilde etkileyebilir. Beslenme ile yeterince protein alamıyorsanız o takdirde farklı protein destekleri kullanılabilir. Kreatin ve beta alanin de etkisi bilinen diğer ürünlerdir.
Bu ürünler arasından tercih yapılabilir. Ancak dengeli beslenme, uygun dinlenme ve antrenman programlarının temel belirleyici olduğu unutulmamalıdır.

Cevap: Şule Hanım selamlar,
Antrenmanlara yeni başladıysanız ve haftada 2-3 hafif kuvvet antrenmanları yapıyorsanız besin destek maddelerine fazla ihtiyacınız söz konusu değildir. Antrenmanlar ağırlaşıp sıklaştıkça desteklere daha çok ihtiyacınız olabilir. Protein ihtiyacınızı beslenme ile karşılayamıyorsanız protein kullanabilirsiniz. Whey proteinleri için önerilen kullanım antrenman sonrasında, kazein için gece yatmadan bir kaç saat öncesi şeklindedir. Bilimsel çalışmalarda kan amino asit seviyelerindeki artışın protein sentezini arttırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle bölünmüş dozlarda belirli aralıkla da tüketilebilir. Bunlar önerebileceğimiz şekillerdir.
Ancak sabah smoothilerinize de ekleyebilirsiniz :) İhtiyacınızı belirleyip buna göre kullanmanız önemlidir. Çok fazla protein kullanımı da böbreklerine ve karaciğerinize yüklenmeniz anlamına gelecektir.

Cevap: Hasan Bey tekrar selamlar,
Antrenmandan alacağınız sonuçlar temelinde antrenman, beslenme ve dinlenme kalitenize bağlıdır. Genetik özellikler ve yaş da önemli belirleyicilerdir.
Herhangi bir besin desteği kullanıp kullanmama yada ne kadar kullanacağınızın kararı ancak bunların detaylı şekilde analiziyle anlamlı olacaktır.
Örneğin haftada 3 gün 1 saat orta şiddette egzersiz yapan biri için dengeli beslenme yeterlidir. Ancak uzun süreli ve şiddetli egzersizler yapıyorsanız o zaman ihtiyaçlar da artacaktır. Aldığınız dozları da belirtmemişsiniz. Örneğin günde 2 ölçek whey 3 matrix hem protein, hem BCAA hem de kreatin ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bunlara ek olarak aynı içerikli ürünlerden almak fayda değil zarar verebilir. karaciğer ve böbrek üzerindeki yükü arttırır. Beta alanın ise basitleştirmek gerekirse, görece olarak yüksek şiddette egzersizlerde etkileri daha belirgin olan bir üründür. Dolayısıyla antrenman şiddetiniz yeterli değilse kullanımı da çok anlamlı olmayacaktır.
Sağlıkla kalın

Cevap: Selamlar,
Vücudun testosteron üretimini arttırdığına ilişkin çalışmalar olan bir çok destek ürün vardır. Magnezyum, çinko ve D vitamini eksikliği durumunda eksikliğin giderilmesinin testosteron sentezini arttırdığı gösterilmiştir. Ancak eksiklik olmadığı durumlarda etkileri net değildir. Yüksek dozlarda uzun süre kullanımları intoksikasyona neden olabileceğinden kan değerlerinin takibini gerektirir.
D- Aspartik Asit kullanımının kısa vadeli kullanımlarda testosteron artışına katkı sağlayabileceği bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak uzun vadeli etkileri net değildir.
Bitkisel ürünlerden testosteron üretimini arttıracağına ilişkin çalışmalar olan farklı ürünler vardır.
Tribulus terrestris bunların başında gelir.
Çemen otu ve ashwagandha da testosteron üretimi üzerinde etkileri açısından incelenmiş diğer ürünlerdir.
Ancak net olarak testosteron sentezini arttırdığı üzerinde fikir birliği olan herhangi bir ürün yoktur. Farklı çalışmalarda farklı sonuçlara ulaşılmıştır.



Cevap: Selamlar,
Sistemdeki bir sıkıntıdan dolayı mesajınızı atlamışım. Özür diliyorum. Telafi etmek için çölyak ve glutensiz diyet ile ilgili bir blog yazısı yazdım. Önümüzdeki günlerde paylaşılır :)
Kullanacağınız ürünlerin sayfalarında içermedikleri ürünler belirtilmiştir. Orada gluten içermez emaresi gördüğünüz ürünleri kullanabilirsiniz.
Sağlıkla...

Cevap: Selamlar,
Antrenman programı, antrenman sıklığı, yoğunluğu, vücut ağırlığı, beslenme şekli, yaş gibi bir çok farklı belirleyici vardır.
Genel olarak söylemek gerekirse, fizyolojik koşullarda, vücut ağırlığı kg başına 1.2-1.5 gr protein almak yeterli olacaktır. Kabaca 80 kg'lık birey işin 100-120 gr yeterli olacaktır. Performansa yönelik çalışan elit sporcularda bu oranlar 2.5 gr'a kadar çıkabilir. Ancak muhtemelen sizin için bu oranlara çıkmaya gerek yoktur.
Düzgün bir diyet programı içerisinde, diyetinizle aldığınız proteini hesap edip kalanı besin desteği olarak alabilirsiniz.
Sağlıkla kalın

Cevap: Whey 3 matrix yüksek miktarda protein ve aminoasit içerir. Yüksek miktarda protein ve aminoasit diüretik etkiye sahiptir. Azot, protein metabolizmasının bir yan ürünüdür ve toksiktir. Vücut, fazla azotu dışarı atmak için dokulardan su çekerek tepki verir. Bu da sık idrara çıkmaya ve aşırı susamaya neden olur. Gün içerisinde aldığınız toplam protein miktarı yüksekse, ekstra aldığınız protein ve amino asitler daha fazla idrar çıkarmaya sebep olabilir. Yaş, gece alınan sıvı miktarı, proteinlerin geç saatlerde tüketilmesi de buna etki edebilir. Tüm bunlara ek olarak böbrek fonksiyonlarındaki sorunlar da idrar miktarını arttırabilir. Emin olmak için böbrek fonksiyon testlerine bakmak gerekir.
Whey 3 matrix içerisinde yer alan B6 vitamininin de hafif diüretik etkisi vardır. Bu da idrar miktarını arttırabilir.

Böbrek fonksiyonları normalse,
Günlük protein alımınız ihtiyacınızın üzerinde olabilir
Akşam saatlerinde sıvı tüketiminiz yüksek olabilir
Protein desteğini yada besinle protein tüketimini geç saatte yapıyor olabilirsiniz.
Bunlara dikkat etmenizi öneririm.
Umarım yardımı olmuştur.

Cevap: Selamlar,
Daha önce ne kadar süre fitnes çalıştığınız, ne kadar ara verdiğiniz, yaşınız, eşlik eden bir sağlık sorununuz olup olmadığı, beslenme şekliniz ve her hangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınız gibi bilgileri de verirseniz daha sağlıklı yardımcı olabilirim. Kreatin ve protein destekleri etkinliği kanıtlanmış ve kullanım açısından en güvenilir kabul edilen ürünlerdendir. Eğer uzun süre ara verdiyseniz ve egzersizlere kısa süre önce tekrar başladıysanız, muhtemelen antrenman hacminiz ve şiddetiniz düşük olacaktır. Bu dönemde ekstra bir destek kullanmaya gerek yoktur. Antrenman şiddetiniz ve hacminiz arttıkça farklı takviyeler önerilebilir.
Daha detaylı bilgi verebilirseniz daha sağlıklı yardımcı olabilirim.
Sağlıklı günler dilerim

Cevap: Selamlar,
Carbo pure her porsiyonda sadece 46 gr karbonhidrat içermektedir. Başka her hangi bir madde bulunmamaktadır. Progainer'da karbonhidrata ek olarak, protein, gram BCAA, kreatin, glutamine ve taurin bulunmaktadır.
Eğer beslenmeyle protein ihtiyacını karşılayabiliyorsanız Carbopure yeterli ve ekonomik bir seçenek olabilir.
Protein alımınızın yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, (ki bu antrenman programınız, yaşınız ve vücut ağırlığınız başta olmak üzere bir çok faktörden ektilenecektir) ve ekstra farklı bir ürün kullanmıyorsanız progainer'dan daha fazla faydalanabilirsiniz.
Başka ürünlerde kullanıyorsanız mutlaka dozlarına bakmanızı tavsiye ederim. Diğer ürünlerle birlikte bilinçsizce kullandığınızda alacağınız etken maddelerin miktarını arttırmak ve başta böbrekler ve karaciğer olmak üzere vücudunuzu yormaktan başka bir işe yaramayabilir.
Önemli olan ihtiyacınız (eğer varsa) olan madde ve miktarı belirleyip dozları ona göre ayarlamaktır. İhtiyaç fazlası alınan yarar değil zarar verebilir.
Selamlar, saygılar

Cevap: Selamlar,
NOX içeriğinde çok fazla sayıda etken madde bulunmaktadır. Beta-alanin, arjinin, glutamin, BCAA (valin, lösin, izolösin), tirozin, ornitin gibi bir çok farklı amino asit bulunmaktadır. Bunlar protein yapıtaşları olarak görev almaktadır.
Beta alanin yüksek şiddette egzersizlerde oluşan hidrojenleri tamponlayarak asidite artışını ve hücresel hasarı önlerken, arjinin nitrik okside dönüşerek damar genişlemesi ve oksijenasyonu arttırdığı düşünülmektedir (NOX ismi esasen arjinin içeriğinden gelir).
Kısa süreli sprintler ve dinlenmeler olarak yada yoğun (maksimal-submaksimal) olarak antrenman planlaması yapıyorsanız üründen istenen faydayı almanız mümkün olabilir. Kreatin içeriği de buna yardımcı olacaktır.
Dayanıklılık antrenmanı tarzında antrenman planlamanız varsa o zaman farklı öneriler olabilir.
Ayrıca ürün içerğinde çok farklı etken maddeler olduğu için, buna ek olarak farklı destekler kullanıyorsanız dozlarına ve içeriklerine dikkat etmenizi öneririm.

Cevap: Selamlar,
Tribulus terrestris'in hayvanlarda sperm sayısını ve testosteron miktarlarını arttırdığı gösterilmekle birlikte insanlar üzerindeki çalışmalarda karışık sonuçlara ulaşılmıştır. Bunun bir çok sebebi olabilir. En belirgin sebeplerden biri yaş etkisi olabilir. Doğal testosteron ve sperm miktarının yüksek olduğu dönemde etkinin de daha düşük olması olasıdır. Yaş ilerledikçe etkinin daha belirgin olması söz konusu olabilir. Yüksek kalitede çalışma sayısının az olması da bir başka neden olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yakın tarihli bir geniş derleme çalışmada her hangi bir toksik etkisi olmadığı raporlanmakla birlikte, gastro intestinal sistem sorunları ve böbrek toksisitesi vaka raporları da bulunmaktadır.
Tribulus terrestris kullanımı sonrası anabolik androjenik steroid kullanımı sonrasında görmeyi beklediğimiz libido yada testosteron üretiminde düşüş gibi yan etkilerin görünmesi, en azından o oranda görünmesi beklenmez.
Daha detaylı bilgi almak için aşağıda linkini verdiğim derlemeyi okuyabilirsiniz.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9368143/

Cevap: Selamlar,
Hayvansal proteinler tüm esansiyel amino asitleri içerirken, bazı bitkisel proteinler (örneğin pirinç proteini) lizinden fakirdir, bazıları (bezelye proteini) metiyoninden fakirdir. Vmax bezelye ağırlıklı bir bitkisel protein olduğundan farklı bitkisel proteinleri kombine etmek (örneğin bezelye + pirinç) daha dengeli bir amino asit profili sağlar.
Beslenmenizi düzenleyerek de bu eksikliği kapatmanız mümkündür. Biyoyararlanımları nispeten düşük olduğundan protein tüketimi düşünülürken doz buna göre hesap edilmelidir. Farklı kaynaklardan protein alınıyorsa buna gerek olmayabilir.
Sağlıkla kalın

Cevap: Mehmet Bey Selamlar,
Kreatin kullanımında genel kabul yükleme ve idame dozlarıdır. Yükleme dozu olarak 5-7 gün, günde 20 gram sonrasında yüksek seviyeleri sürdürebilmek için günde 5 gram önerilir. Bu dozlar vücut ağırlığına ve besinlerle tüketilen protein (özellikle hayvansal) miktarına göre değişebilir. Kullandığınız üründen günde 4 gr kreatin alıyorsanız ve ortalama bir vücut ağırlığına sahipseniz, ayrıca kreatin almanıza gerek yoktur. Karaciğer ve böbrekleri koruma/dinlendirme amaçlı kreatin kullanımına ara verip tekrar başlamak da önerilebilir. Genelde kabul gören uygulama 8 haftalık kullanım sonrası 2-4 haftalık aralardır.
Umarım açıklayıcı olmuştur.

Cevap: Selamlar Yusuf Bey,
Sorularınızdan anladığım kadarıyla besin destek maddeleriyle ilgili oldukça bilgi sahibisiniz.
Ben Hardline Nutrition'a bilimsel danışmanlık yapıyorum. Ürün geliştirme ve içerikle ilgili bllgiler için lütfen üretim departmanına danışınız.
Burada verdiğim ve vereceğim cevaplar spesifik marka ve ürünlere göre değil, etken maddelere göredir. Dolayısıyla etken maddelerle ilgili olası sorun ve önerileri paylaşacağım.
Hangi marka yada ürünü seçeceğiniz sizin kararınızdır. Aksi durum bilimsel açıdan doğru olmaz.

Bildiğinizi düşündüğüm gibi, laktoz intoleransı sütte bulunan temel karbonhidrat olan laktozun sindirilememesine bağlı olarak gelişen bir sindirim sistemi sorunudur.
Bunun nedeni laktozu, glukoz ve galaktoz monomerlerine ayıran ve enerji sistemlerinde kullanılabilir hale getiren laktaz enziminin eksikliğidir.
ince bağırsaklarda sindirimi gerçekleşmeyen laktoz, kalın bağırsağa aktarılır. Kalın bağırsaktaki bakteriler laktozu fermante ederek karın ağrısı ve şişkinlik gibi çeşitli semptomlara neden olan bol miktarda gaz üretir.
Ayrıca emilmeyen laktoz ve fermantasyon ürünleri kolonun ozmotik basıncını yükselterek bağırsaklara su akışını arttırarak ishale sebep olabilir.
Laktoz sütte yer alan bir karbonhidrat olduğundan tüm süt ürünlerinin içerisinde yer alır. Whey proteinleri de peynir altı suyundan elde edilen ürünler olduğundan özel olarak laktozu uzaklaştırmak üzere işlenmedikleri takdirde laktoz bulunduracaklardır.
Temelde 3 çeşit whey proteini vardır.
1. Konsantre whey: İçerikteki yağların ve proteinlerin bir kısmı uzaklaştırılarak protein konsantrasyonu arttırılarak elde edilir.
2. İzole whey: Konstantre whey'in yağ ve karbonhidratları uzaklaştırmak üzere daha fazla filtrasyona maruz bırakılması ile oluşur. Dolayısıyla izole wheydeki laktoz miktarı da çok düşük olacaktır.
3. Hidrolize whey: İzole wheyin hidroliz işleminden geçmesiyle gerçekleşir. Hidroliz temel olarak proteinleri etkileyerek daha küçük pedtidlere dönüşmelerini sağlar. Ancak karbonhidrat ve yağ üzerinde belirgin etkileri yoktur.
Dolayısıyla protein sindirimini kolaylaştırsa da laktoz üzerinde net bir etki beklenmez. İzole ve hidrolize wheyin laktoz içeriği çok düşük olmakla birlikte aşırı laktoz hassasiyeti olanlarda yine de sorun yaratabilir.
Bu nedenle bildiğiniz laktoz intoleransınız varsa size tavsiyem 'laktozsuz' olarak satılan ve güvenebileceğiniz ürünleri tüketmenizdir.
Laktoz intoleransıyla ilgili bir diğer durum da intoleransa neyin neden olduğudur. Genetik yada zamanla gelişmiş laktaz eksikliği neden olabileceği gibi ince bağırsaklarda hasara neden olabilecek enfeksiyon, çölyak hastalığı, inflamatuar barsak hastalığı veya diğer hastalıkların sonucu olabilir. Bu nedenle öncelik konuyla ilgili bir sağlık kuruluşuna başvurarak nedeni öğrenmek ve altta yatan hastalığa bağlı durumda, bu hastalığın tedavisini almaktır.

Bağırsak hassasiyetinden kastınız, Huzursuz (irritabl) bağırsak sendromuysa,
altında yatan nedenler hâlen tam olarak bilinmemekle birlikte toplumun 15% kadarında görüldüğü düşünülmekte ve tetikleyen bazı faktörlerin olduğu bilinmektedir.
Enfeksiyon , gıda intoleransı, lif içeriği düşük beslenme, stres, alkol ve sigara tüketimi, genetik faktörler, psikolojik faktörler bunlar arasında yer alabilir.
Uygun miktarda su tüketimi, lifli besinlerin daha fazla tüketilmesi, egzersiz, stresten uzak durmak önerilebilir.
Yine aynı şekilde altta yatan hastalık durumunda uygun tedavi en önemli yaklaşımdır.
Kişinin sindirim sistemi de dahil olmak üzere herhangi bir sağlık sorunu olduğu durumlarda kullanılacak tüm besin destek maddeleriyle ilgili olarak tedavi ve takibini yapan hekimine danışması büyük önem taşımaktadır.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
İlginiz için teşekkürler...

Cevap: Basitçe anlatmaya çalışırsak, L-karnitin aerobik enerji üretimi sırasında yağ asitlerini enerji üretiminin gerçekleştiği mitokondriye sokabilmek için gereklidir. Ancak burada gerçekleşen reaksiyon hızının belirleyicisi özellikle karnitin eksikliğinin görünmediği durumlarda, karnitin miktarı değil, reaksiyonda rol alan bir enzim olan karnitin açil transferaz enziminin aktivasyonudur. Karnitin eksikliği dengeli ve yeterli beslenen bireylerde çok nadir durumlar dışında görülmez. Ancak düşük kalorili diyet, vejeteryan ya da vegan beslenme durumlarında gözlenebilir. Bu durumlarda l-karnitin takviyesi etkili olabilir.
Aksi halde ancak enzimi aktive edecek başka bir deyişle aerobik enerji sistemlerini devreye sokacak egzersizler yapıldığı takdirde L-karnitin ihtiyacı artacaktır. Bunu yapmadığınız durumda fazladan aldığınız L-karnitinden fayda görmeniz mümkün olmayacaktır.

Soru sormak için önce Üye girişi yapmalısınız.